El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona

46 visites

Per: Pep, Arnau i Daniela

El 8 de març es commemora a tot el món la lluita de les dones per la igualtat i el reconeixement dels seus drets

El 8 de març de 1908 un fet va marcar la història del treball i la lluita sindical en tot el món: 129 dones van morir en un incendi a la fàbrica Cotton, de Nova York, Estats Units, després de fer una vaga al seu lloc de treball. Les seves reivindicacions eren les següents:

  • Reduir la jornada de treball per poder dedicar més temps a la família.
  • Descansar el diumenge.
  • Cobrar el mateix que els homes. Elles cobraven una tercera part del sou dels homes per realitzar la mateixa tasca.

El propietari de la fàbrica va ordenar tancar les portes de l’edifici perquè les dones desistissin. Però, el resultat va ser la mort de les treballadores que estaven a l’interior de la fàbrica. Aquell mateix any, el 3 de maig, es va realitzar un acte pel Dia de la Dona a Chicago, que va ser el preàmbul perquè el 28 de febrer del 1909, a Nova York, es commemorés per primera vegada el “Dia Nacional de la Dona”.

Amb tot això, un any després, l’any 1910 es va organitzar la segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhaguen. El tema principal va ser que totes les dones poguessin votar, i Clara Zetkin, política i activista per la pau, va proclamar oficialment el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona en homenatge a les dones mortes a la vaga de 1908.

close

El més recent

Volem un circ amb animals?

Per: Chloe Reina i David Muñoz Elefants, lleons, tigres, rinoceronts, zebres, ximpanzés, cocodrils, pitons, dromedaris, ossos…