Carola Llauró, alcaldessa de Vilassar de Dalt: “El que més m’agrada és poder explicar a la gent el que fem”

Els redactors i redactores de la Immaculada Report parlen amb Carola Llauró, l’alcaldessa del municipi de Vilassar de Dalt per conèixer la seva trajectòria, les propostes de futur, el funcionament de l’ajuntament i els canvis recents que ha fet.

Des de petita ja tenies l’idea de ser alcaldessa?

No, a diferència de vosaltres i l’interès que teniu pel què us envolta, no ens explicaven ni sabíem gaire d’aquest tema… aquesta consciència que teniu vosaltres, nosaltres no la teníem.

Se’t fa difícil portar un poble?

Hi ha dies que se’m fa difícil i dies que no, però això de portar un poble no només ho porto jo, sinó que ho portem tots.

Per què et vas presentar a l’alcaldia? 

Perquè mai no m’havia plantejat que ho pogués fer i quan m’ho vaig plantejar, vaig pensar que potser ho podria fer, així que vaig presentar-me a l’alcaldia per intentar-ho aconseguir i per intentar-ho fer bé.

Penses presentar-te a les següents eleccions?

Doncs és molt possible que sí. No només és una elecció meva… però és un pes, perquè són moltes hores i a vegades els meus fills em troben a faltar.

Quan són les pròximes les eleccions?

El 2023, perquè les eleccions són cada quatre anys.

Al dia aproximadament quantes hores li dediques al treball? 

Ser alcaldessa són 24 hores al dia, però les hores efectives són moltes més del que sembla.

Com descriuries el dia a dia treballant a l’alcaldia?

És fer tasques de despatx i l’altra feina és intentar parlar molt amb tothom.

Què és el que menys i el que més t’agrada de ser alcaldesa?

El que més m’agrada és poder explicar a la gent el que fem, i el que m’agrada menys és tota la dificultat que suposa poder tirar les coses endavant perquè és el que més em costa explicar.

Si teniu algun problema amb altres pobles venen a solucionar-ho?

No, perquè cada poble és autònom, però sí que intentem parlar-ne.

Quina carrera vas estudiar per ser alcaldessa?

Per ser alcaldessa no has d’estudiar una carrera específica, de fet, jo soc psicòloga, però hi ha una carrera que es diu Ciències Polítiques. De fet, de tots els regidors que hi ha aquí, ningú l’ha estudiat.

Vilassar de Dalt es troba en un bon moment econòmicament?

Home sí…, però depèn amb què ho comparis. Vilassar econòmicament ha patit molt, estàvem molt endeutats, hi va haver un moment que devíem el doble del que teníem. Tanmateix, s’ha anat arreglant i ara estem en una situació que ja ens podem permetre treballar com a poble normal. Això passa a tot arreu, perquè l’economia funciona així.

Des de la vostra entrada a l’ajuntament, heu hagut de fer moltes retallades? 

No, nosaltres no. És a dir, al mandat passat que jo era regidora, hi havien hagut moltes retallades. Ara no és la mateixa situació, tenim uns diners per intentar fer bé les coses.

En quina conselleria hi van a parar més diners?

Un apartat on van a parar més diners és a la gent que treballa a la llar. I com a conselleries… ara mateix està tot una mica equilibrat, però una de les àrees on van a parar més diners és la que es dedica a les persones, això vol dir, als serveis socials, esports, educació, tot el que són serveis dedicats a les persones, és un dels que s’emporta més diners.

Quins futurs projectes tens per millorar el poble?

Ara ja tenim projectes que tenim gairebé acabats, un dels més importants és arreglar el carrer de l’hospital, i també arreglar els jardinets. Els nostres carrers no estan massa bé, si us hi fixeu les voreres i els carrers estan fatal, i els estem intentant arreglar a poc a poc… i a sobre aquest carrer és un dels centrals del poble on camina molta gent. A mi el que m’agradaria és arreglar la plaça, perquè jo crec que les places són per jugar-hi.  Però no està en cap projecte de moment

T’agradaria fer més espais verds al poble?

I tant! Encara que n’hi hagi molts al poble, sí que m’agradaria, per això hem de cuidar-los, com per exemple, recollir la caca del gos…

Com us va sorgir el projecte de Can Banús?

La idea la teníem al cap feia molts mesos i ens vam adonar que el que necessitàvem era aire lliure i que tothom hi pogués gaudir, de les pistes de dins. Els que esteu en clubs, futbol o patinatge també a les pistes de fora perquè pugui jugar qualsevol persona que vulgui jugar, sigui nen, sigui adult és igual i aleshores perquè el que suposa això és que s’hagi de pagar, i com que no tenim una màquina de fer diners ho hem anat fent.

Tornareu a posar els bancs a la pista?

Sí, sí es clar. 

I una proposta, es podrien fer més grafitis permesos a Can Banús?

No ens acostumen a preguntar, però hi ha grafitis que ens demanen permís per fer-los. Si ens els consulten, llavors es pot pintar. Depèn de què faràs i quin espai ocupis i què vols fer. Perquè si no qualsevol bé et fa una pintada a la paret i et diu que és art.

Has rebut alguna crítica?

Alguna no, moltíssimes. Quan estàs en un càrrec com aquest que sempre s’han de prendre decisions rebràs crítiques. Perquè hi ha gent que critica perquè ho veu diferent i només faltaria. I les crítiques ajuden molt.

Però perquè hi ha crítiques? 

Hi ha gent que critica per criticar, això és un problema de la vida, hi ha gent que critica perquè ho veu diferent de com ho veus tu, només faltaria! Hem d’aprendre que sempre, facis el que facis, és molt difícil que agradi a la gent. Per tant, s’ha d’intentar que aquestes crítiques que siguin amb bones paraules, ja que aquestes crítiques constructives són les que serveixen. 

Teniu algun projecte per fer més grans les voreres?

Mira, tenim un pla per les voreres, normativament perquè passin cotxets, persones amb cadira de rodes i que no hi hagi obstacles. Tenim voreres així, tenim voreres que no són així, que no hi pots passar, n’hi han moltíssimes…