L’art a l’Escola La Immaculada

Firmat per Paula, Mike, Oliver i LLuc

Hem entrevistat al Dimas Fàbregas, director de l’escola La Immaculada, amant i professional de l’art entre d’altres aficions…

Quina carrera universitaria vas fer?

Mira, jo vaig estudiar Història de l’Art. Em va agradar molt estudiar aquesta carrera. 

Et va costat decidir el teu ofici?

No, no em va costar decidir el meu ofici. Vaig tenir l’oportunitat de treballar a l’escola, i vaig dir va, a veure què. Em va agradar molt i aquí segueixo.

Quines opcions tenies?

Per exemple havia pensat treballar en un museu. D’altra banda, la meva família tenia un restaurant i també m’havia plantejat de col·laborar. Però mira, vaig decidir ser professor i treballar a l’escola.

Per què vas voler ser professor?

A veure, a mi sempre m’havia agradat això de treballar amb nens i nenes i ajudar-los a formar-se i aprendre. Jo havia estat molt de temps col·laborant amb el grup d’esplai aquí a Vilassar de Dalt. Va ser doncs quan vaig decidir que podria ser una bona opció treballar a l’escola i fer de mestre.

I director?

Vaig decidir ser director perquè m’ho van proposar. Vosaltres sabeu que a l’escola hi ha un patronat que gestiona tota l’escola i que fa les propostes de qui pot ser director. Van parlar amb mi i vaig pensar que potser sí, que era un moment que l’escola no ho estava passant gaire bé, perquè hi havia una mica de crisi i a mi em van demanar l’ajuda de començar la direcció de l’escola. Vaig pensar que era important fer-ho en aquell moment.

Per què era un moment de crisi per l’escola?

Perquè si us enrecordeu hi va haver-hi  un moment de que les monges van deixar l’escola. L’escola era de les monges, les monges van deixar l’escola i van dir que l’escola potser tancaria. Hi havia poques famílies que triaven la nostra escola i vam proposar-nos tirar endavant un projecte per canviar aquesta situació.  

Seguiries més anys sent director? Perquè?

A veure seguiria els anys que fessin falta, perquè si se’m necessita doncs, sí, clar seguiria més anys. També penso que és important anar canviant perquè  potser arriben moments que hi ha d’altres persones preparades i amb ganes d’agafar el càrrec.  Vol dir que jo seguiré sent director mentre creguin que puc fer una bona feina. 

Quants anys portes sent director? 

Doncs mira, aquest és el meu novè any sent director, fa nou anys. Però com aquí a l’escola les direccions són de tres anys en tres anys, vol dir que aquest any potser ja canvia la direcció, no ho sabem, potser em demanen que continuï o potser em diuen, mira Dimas, està bé, gràcies per la teva feina, ho has fet molt bé, però pensem que podem canviar. Podria passar això també clar.

Com vas saber de l’existència de l’escola?

Jo vivia aquí Vilassar de Dalt i, de fet, vivia molt a prop de l’escola, per tant, ja en sabia de l’existència. Vaig venir en un moment on l’escola era de noies a partir de primària. Jo vaig començar a parvulari “cicle inicial” perquè sí que hi havia nens i nenes, però a primària me’n vaig anar perquè  era una escola per a nenes.

Ha estat difícil tirar endavant l’escola amb la covid?

Si, portar l’escola amb la covid ha costat i està costant… perquè això de la covid no s’ha acabat. 

Per què et vas fixar en aquesta escola ?

Doncs perquè en aquesta escola em van venir a buscar, van venir perquè volien tenir mestres que ajudessin a tota la part artística i van pensar en mi i vaig dir que sí.

Què passaria si en un moment de crisi hagués de tancar l’escola? 

Ostres, és molt difícil. Com que l’escola està involucrada amb molts projectes… tancar és difícil. Però al final, és clar, l’èxit de l’escola depèn de si hi ha famílies que volen portar el seu fill. És a dir de si hi ha demanda o no. Aleshores sí que hauríem de preguntar a les famílies, en aquest hipotètic cas, per què l’escola no interessa.

Et penedeixes d’haver fet alguna cosa a l’escola?

-Evidentment, sempre penses, això ho podria haver fet d’una altra manera. Si ho hagués fet d’aquesta manera com hauria sortit? Sempre tens aquest tipus de pensament perquè és bo fer autocrítica i aprendre de totes les situacions. Però totes les decisions que es prenen són en benefici de l’escola i sobretot dels alumnes, per tant, surtin millor o pitjor, la bona intenció hi és. Per aquest motiu potser podríem dir que no tinc aquesta sensació de penediment.

T’agrada l’actitud dels alumnes de l’escola?

-Sí sí sí, la veritat és que sí. Per part meva i de tot el professorat, estem contents de l’actitud dels alumnes de l’escola en general. Es nota que teniu ganes de venir a l’escola, ganes d’aprendre, de fer propostes, etc.  

Tens alguna cosa pensada per el curs 2022-2023?

La veritat és com que no paro de posar-me en projectes… van sorgint idees i sí que tinc alguna cosa pensada pel curs 2022-23. Però si la dic ara ja no serà sorpresa… llavors no us la puc dir… Només avançaré que tot just ara estem en negociacions per veure si el curs 2022-23 podem fer una nova aliança tipus la que hem fet amb Can Framis aquest any.

Has pensat en canviar-te d’escola?

En canviar-me jo d’escola? Jo de moment sempre he preferit quedar-me aquí perquè m’agrada molt aquesta escola i perquè s’hi treballa molt bé amb els meus companys i amb els meus alumnes. 

I de professió?

A veure hi ha moments que ho he pensat, de dir escolta podries fer un canvi i dedicar-te a un altra cosa. Fa molts anys que soc mestre i no sé, sempre tens d’altres inquietuds. Potser si hagués sortit una bona oportunitat igual m’ho hauria pensat, però la veritat és que estic content amb la meva feina a l’escola i com que estem en tants projectes diferents, cada any passen coses noves, doncs no, no m’avorreixo aquí a l’escola.

Què veus en l’art?

Per mi l’art és molt important. És una forma d’expressar a les persones, és una manera diferent, és una manera que afecta directament a les emocions i els sentiments de les persones i que l’art, igual que la música, sense la poesia, sense les pintures, sense la dansa… la vida seria molt més avorrida. Aleshores penso que l’art és molt divertit. Mireu hi ha un artista, que és un artista del Brasil que a mi m’agrada molt que es diu Cildo Meireles, i aquest artista va dir una vegada que l’art és una inutilitat necessària, i a mi m’agrada molt aquesta idea que l’art és una inutilitat, però és necessària per a nosaltres.

Tens algun hobbie?

A mi m’agrada molt dibuixar amb llapis de color, però no puc dedicar tant temps com voldria perquè com us deia ser director d’una escola com la nostra vol dir que has d’implicar moltes hores treballant amb molts grups de treball diferents. Fora de l’escola estic ajudant a altres escoles i a altres mestres a fer canvis a la seva manera de treballar i a fer canvis als seus centres, i això porta molt de temps, per tant, tinc poc temps per dibuixar. Darrerament, el que he fet és aficionar-me a les aquarel·les. Les aquarel·les són una manera de dibuixar i són més ràpides d’aplicar. Aleshores quan me’n vaig de viatge, o un cap de setmana, que no hi vaig gaire, sí que m’emporto un sketchbook, que és un quadern per dibuixar i pintar.